Max satser bæredygtigt

Kobenhavn 05-03-2013 13:00 (Opdateret 12-03-2013 16:26) Den svenske burgerkæde MAX, der åbnede sin første restaurant i Danmark d. 1. marts, bliver den første konceptstyrede restaurant herhjemme, der får Nøglehulsmærket. Kæden har i tilgift en meget klar miljøstrategi – fx plantes der træer for at kompensere for CO2 påvirkningen.

Nøglehuls-mærkede varer i supermarkederne og nøglehulsmærkede enkeltretter i kantiner, restauranter og på caféer har danskerne kunnet nyde godt af i længere tid.

Men når den svenske burgerkæde MAX åbner sin første restaurant på Gammeltorv i København den 1. marts, er det ikke kun et enkelt produkt, der opfylder de nordiske krav  til nøglehulsmærke. Restauranten bliver et nøglehuls certificeret spisested, hvor der altid vil være mindst en menu som opfylder kriterierne.

Dermed bliver den første MAX hamburger-restaurant på dansk grund også den første konceptstyrede fastfood restaurant i Danmark, der får officielt papir på, at den på udvalgte produkter lever op til kravene om flere grøntsager og fuldkorn og mindre salt, sukker og fedtstof i måltiderne.

- Ingen andre fastfood kæder har taget det fulde skridt endnu. Men vi tror jo på, at netop denne certificering er med til at vise, at vi i MAX mener det alvorligt, når vi taler om sunde alternativer, siger Jesper Panduro, der er adm. direktør i den nye MAX restaurant.

Men smager de så også godt, disse bæredygtige burgere?

- Ja, foreløbig har MAX i 11 år i træk vundet kapløbet mod konkurrenterne McDonald’s og Burger King i Sverige om at have de mest tilfredse kunder i Sverige - senest i 2012. MAX’ fokus på den bedste smag og kvalitet i råvarerne har også båret frugt i flere smagstests både i Sverige og Norge, senest i svensk TV i 2012 og i det norske Aftenposten også i 2012, hvor kæden blev introduceret på det norske marked. Så vi tror på, at også danskerne vil falde for smagen hos MAX, siger Jesper Panduro.

Burgere med CO2-mærkater

MAX-kæden, der har 96 restauranter i Sverige - hvoraf 3 i Norge - er ud over den gode smag også kendt for at arbejde ganske seriøst med bæredygtige tiltag. MAX modtog bl.a. i 2011 Corporate Social Responsibility Award af Young Presidents Organisation (USA) og regnes i dag for en af verdens mest innovative fødevarevirksomheder af magasinet Fast Company.

Eksempelvis kommer restauranternes energiforbrug i Sverige fra vindkraft – og i Danmark fra klimapartneraftale med DONG - der serveres kun MEC-certificeret fisk og økologisk KRAV-mærket kaffe, og der anvendes primært lokalt dyrkede råvarer. Personalet uddannes specifikt i bæredygtig adfærd, og der uddeles ”corporate awards” til de restauranter, der kommer op med de bedste ”grønne ideer”.

Og som noget ganske enestående for en burgerkæde har menukortene – og hvert enkelt måltid - siden 2008 været forsynet med et mærkat, der angiver dets CO2-forbrug.

- Vi leder hele tiden efter områder, hvor vi kan forbedre bæredygtigheden. Og vi klimakompenserer mere end 100% for vores CO2-påvirkning ved at plante træer i Afrika, fortæller Jesper Panduro.

Siden 2008 har MAX-kæden således plantet over 500.000 træer i Afrika.

Foreløbig åbner restauranten på Gammeltorv den 1. marts, men ekspansionsstrategien er, at man på sigt skal være landsdækkende.

- Nu lægger vi stort ud i København og er stolte over at introducere Max i Danmark for danskerne. Vi er overbeviste om, at der bliver taget godt imod os og at ekspansionen vil ske i et godt tempo, siger Jesper Panduro.

Max Hamburgerrestauranter er etableret i Danmark med selskabet We Love Burgers A/S som masterfranchisetager. We Love Burgers A/S er grundlagt af Camilla Raffnsøe, Michael Raffnsøe og Jesper Panduro.